četvrtak, 3. ožujka 2016.

Napravite liker od oraha – narodni lijek za probavu i štitnjaču

Recept za njegovu izradu može se naći i u samostanskim spisima, bilješkama starih travara te kronikama nekadašnjih gospodskih kuća jer je stoljećima služio kao univerzalni tonik za zdravu probavu. I danas je mnogima „prva pomoć“ kod želučanih smetnji te kao prirodni lijek protiv anemije i za jačanje krvi. Riječ je o orahovcu, domaćem ljekovitom likeru koji se priprema upravo ovih dana od mladih, još zelenih plodova oraha. Nedozreli plodovi oraha, s mekanom sredinom, prirodno su bogatstvo vitamina C i joda, zbog čega su od davnina korišteni za razne pripravke koji pomažu štitnjači, osobito u slučaju oslabljenog rada – hipotireoze. Liker od oraha jednako je djelotvoran i u ublažavanju probavnih smetnji, od proljeva, zatvora, žgaravice, nadutosti, pa sve do grčeva i želučanih infekcija. Donosimo vam najpoznatiji, izvorni narodni recept, koji možete nadopunjavati sastojcima po želji (vanilijom, komadićima naranče i drugim). Sastojci: – 12 mladih, zelenih oraha – 40 dkg smeđeg šećera (ili meda, po želji) – 4 klinčića – 1 limun, izrezan na ploške – 1 litra domaće rakije Priprema: Orahe operite, ako su mali, zarežite ih, ako su veći, prerežite na polovice. Limun operite, izrežite na ploške. Orasima i limunu dodajte šećer (med), klinčić i domaću rakiju i dobro promiješajte, kako bi se šećer što bolje rastopio. Dobro zatvorite bocu i držite je na suncu 40 dana. Svaki dan je malo protresite, no nemojte otvarati. Nakon 40 dana, liker procijedite kroz gazu i prelijte u bocu te držite na tamnom i hladnom mjestu. – Za prirodno liječenje štitnjače, potrebno je piti 1 čašicu likera dnevno, ujutro, natašte. – Kod želučanih tegoba i anemije, preporučena doza je 1 čašica ujutro i 1 navečer.

Nema komentara:

Objavi komentar