ponedjeljak, 14. ožujka 2016.
LIJEPO ZAPAKOVAN I UKUSAN OTROV: Svakodnevno jedemo a ne znamo ni šta tačno
U mašinski separisanom mesu (MSM) nalaze se i drugi dijelovi životinja kao što su kosti, tetive i slično.
Screenshot_35
Kada stojimo ispred vitrine sa suhomesnatim proizvodima, obično mislimo da su pileći bar malo zdraviji od svinjskih ili goveđih… Ipak, kada se malo bolje pogleda deklaracija, nailazimo na podatke koji baš i ne idu u prilog tom stanovištu, a to se pre svega odnosi na stavku „mašinski separisano (otkoštano) meso“.
Šta to u stvari znači?
Prema slovu propisa, MSM je proizvod dobijen odvajanjem mesa sa kostiju na kojima je to meso ostalo posle otkoštavanja trupa, ili sa trupa živine, upotrebom mehaničkih sredstava, što ima za posljedicu gubitak ili modifikaciju strukture mišićnih vlakana.
O mašinski separisanom mesu posljednjih godina vode se ozbiljne stručne rasprave i to u dva pravca: prvi je mikrobiološka ispravnost MSM, a drugi mogućnost da se u MSM nalaze i drugi dijelovi životinja kao što su kosti, tetive i slično, a sve to na kraju završi u našem organizmu.
MSM sadrži velike količine mljevenih kostiju, prepunih teških metala, antibiotika, hormona…
Kod pilića su kosti tanke, krte, drobljive, pa je od njih teško precizno odvojiti meso i onda se sve drobi, melje sa kostima, propušta kroz sita. Problem je što se štetne supstance, teški metali, antibiotici, hormoni, najviše zadržavaju upravo u kostima – upozorio je Stojšić.
Ipak, u posljednje vrijeme živinski suhomesnati proizvodi sve su popularniji zbog velike količine proteina i malog postotka masti (do 50 odsto manje nego isti tip proizvoda od svinjskog ili goveđeg mesa).
Da bi se dobila punoća ukusa, dodaje se biljna mast koja se umješava u masu za salamu tokom proizvodnje, uz dodatak vode i kukuruznog skroba. Kukuruzni skrob služi da veže deo vode na sebe da bi salama bila vizuelno suha.
E450
Emulgujuća so, hemijska klasa difosfati i pirofosfati. Oni služe da zadrže emulziju stabilnom. Salama je praktično čvrsta emulzija koja sadrži vodu. Da se voda ne bi odvojila dodaju se emulgujuće soli.
E407a, E401, E415
Zgušnjivač, obrađena eseuna alga, Na-alginat, ksantan guma. Ovi dodaci čine da salama bude čvrsta, da se ne lomi prilikom sječenja.
E621
* Pojačavač arome Na-glutaminat, dodatak koji je često povezivan sa svim začinima u prahu. On čini da naše čulo ukusa oseća dublje i intenzivnije sve arome.
I OVO JE MOGUĆE: Ćureća salama sa 25% ćuretine i čak 20% piletine
Ukoliko kupite „Juhorovu“ salamu koja se prodaje pod nazivom „ćureća“, sve dok ne pročitate sitna slova na deklaraciji nećete znati šta u stvari jedete. Jer iako je naziv salame „ćureća“, bez ikakvog pominjanja piletine, pilećeg mesa ima tek neznatno manje od ćurećeg (20% naspram 25%).
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar