petak, 26. veljače 2016.

OVO JE JEDINA NAMIRNICA na koju NITKO na svijetu nije alergičan!

Svima je nadaleko poznato da je maslinovo ulje vrlo zdravo, a legende o njegovoj dobrobiti sežu daleko u povijest. K svemu, maslina je biljka koja se mnogo puta spominje i u samoj Bibliji u kojoj su također naznačena njezina povoljna djelovanja na ljudsko zdravlje. Nezasićene masne kiseline, vitamin E, steroli i polifenoli, samo su neki od sastojaka koji ovu namirnicu čine vrijednom, korisnom i zdravom. “Vjeruje se da maslinovo ulje štiti od povišenog kolesterola, visokog krvnog tlaka i srčanih bolesti i ohrabruje da bi moglo imati sličnu ulogu i protiv moždanog udara”, ističu svjetski medicinski stručnjaci, a ta je uloga maslinova ulja daleko poznata i u narodu. Međutim, u svijetu u kojemu su alergije jedan ove većih problema mnogih ljudi diljem svijeta, bez obzira na godine, jedan je podatak vrlo slabo poznat. Naime, maslinovo je ulje namirnica na koju gotovo nitko na svijetu nije alergičan! Uz sva ljekovita svojstva koja posjeduje, činjenica da ne može biti ni tiha prijetnja zaista mnogo znači. U opsežnom istraživanju literature, ozbiljna reakcija na maslinovo ulje iznimno je rijetka. Zabilježena su tri slučaja prema kojima su ljudi alergijski reagirali na gutanje maslina. Jedan izvještaj alergiju na masline opisuje kao reakciju na pelud, a jedan bilježi slučaj alergičnom radnika mlina s oboljelim dišnim sustavom. Kožne alergijske reakcije kao što su kontaktni dermatitis ili osip na maslinovo ulje prijavljene su iznimno rijetko, a karakteriziraju se kao posve neuobičajene. Za razliku od maslinova ulja, alergijske se reakcije nešto češće javljaju sezonski na pelud maslinova stabla. Što je eventualni uzrok alergije na maslinovo ulje? Mali broj ljudi na svijetu koji je alergičan na maslinovo ulje zapravo reagira na proteine koji se nalaze u njemu. Simptom koji se javlja uslijed te alergije jest preosjetljivost tijela/kože na proteine. Kada koža dođe u izravan doticaj s maslinovim uljem, imunološki sustav se pokušava oduprijeti. Nastaju antitijela i histamin koji dovode do simptoma alergije kakvi su uobičajeni i kod najčešćih alergija na hranu. Izvor: dnevno.hr

Nema komentara:

Objavi komentar